Tätä kirjoittaessani istun hotellihuoneen sängyllä Shanghaissa. Olemme pari viikkoa sitten palanneet Muonion Kätkäsuvannosta takaisin tänne Kiinaan ja koronapandemian vuoksi olemme 14 vrk:n karanteenissa Shaghaissa, jonka jälkeen pääsemme lentämään Kiinan kotiimme Beihaihin, Guangxin maakuntaan. Jos kartalta katsoo, Beihai sijaitsee Etelä-Kiinanmeren rannalla, lähellä Hainanin saarta ja Vietnamin rajaa. Mieheni työkomennuksen vuoksi olemme täällä, olleet jo 1.5 vuotta ja vielä edessä on toinen samanmoinen pätkä. Matka tänne Kätkäsuvannosta on pitkä, ja pitkä on matka vielä Shanghaistakin Beihain kotiin, kolmen tunnin lento. Välimatkat täällä ovat vielä pidempiä kuin Lapissa ja onhan Kiina toki valtava maa verrattuna Suomeen, ja väkiluvultaan moninkertaisesti suurempi kuin Suomi. Beihaissa kotimme vastapäätä oleviin kolmeen kerrostaloon mahtuisi koko Muonio ja jäisi vielä vapaitakin asuntoja.
Täällä ollessa olemme kesällä käyneet pidemmän aikaa Kätkäsuvannossa ja Oulun alueella. Tänä kesänä 2020 tulin jo kesäkuun alusta Suomeen, Muonioon ja Kätkäsuvantoon. Olin aluksi omaehtoisessa kotikaranteenissa kaksi viikkoa. Kätkäsuvannossa on lapsuudenkotini, Muonionjoen rannalla. Minulla on paikka, minne tulla. Tuo lause – paikka minne tulla, on koti, minne tulla, mistä lähteä ja minne palata maailmalta takaisin. Se on oma paikka.
Kätkäsuvannossa karanteenissa ollessa saattoi käydä etäältä ystävää moikkaamassa ja lähteä ulos pihalle tai lenkille tai tunturille. Sellaista mahdollisuutta täällä Kiinassa ei ole; on oltava huoneessa koko määrätyn ajan, ulos hotellihuoneesta ei saa mennä. Erona Muonioon on tietysti se, ettei täällä voida pitää turvavälejä eikä luonto ole sellaisessa merkityksessä, että siitä nautittaisiin tai sinne mentäisiin patikoimaan. Täälläkin sisämaassa on paljon vuoria ja toki siellä on erilaisia opastettuja reittejä ja nähtävyyksiä, mutta ihmisiä on joka puolella.
Kätkäsuvannossa kun astuu ovesta ulos, on jo luonnossa. Ilma on maailman puhtainta hengittää. Kotiovelta voi lähteä metsään juoksemaan ja kävelemään, hiihtämään tai lumikenkäilemään talvella. Lenkillä ei välttämättä tapaa ketään muita kuin metsän eläimiä ja näkee niiden jälkiä. Kun ilma on puhdas, voi haistaa eri vuodenaikoina erilaiset tuoksut. Minulle tärkeitä ovat eri vuodenajat. Muoniossa niitä sanotaan olevan kahdeksan ja se on kyllä totta. Vuodenajat tuovat vaihtelua elämään. Paljon tulee myös puhetta asiasta, joka vaikuttaa niin monella tavalla ja monen ihmisen elämään, nimittäin säästä. Sää vaihtelee niin paljon vuodenajan mukaan ja lämpötilan skaala on suuri. Muoniossa ei ole yhtä kesää tai talvea koko vuosi. Itse pidän erityisesti syksystä kaikkine väreineen. Syksyllä kaikki tavallaan alkaa uudestaan ja alkaa aina uusi ajanjakso elämässä. Talven kohokohdat ovat kuutamo ja revontulet, jotka kiinalaisetkin tuntevat, kun Suomesta puhutaan. Kaamos ei ole pimeä vaan valoisa väreineen. Kevät on kaunista aikaa kun tulee illan sininen hetki eikä pimeä tule yht’äkkiä. Huomaan monesti vertaavani luonnossa tapahtuvia asioita Kiinan ja Suomen välillä, ja erityisesti Lapin ja Muonion. Juuri nuo vaihtelevat vuodenajat, puhdas ilma, luonnosta saatavat marjat ja sienet, puhtaasta ja kirkasvetisestä Kätkäjärvestä siiat ja muut kalat, ja jonka vettä voi vaikka juoda. Puhdas juomavesi on luksusta. Kaikki nämä asiat tekevät minusta Kätkäsuvannossa ja Muoniossa onnellisen luonnosta, tuota kaikkea luettelemaani ei täällä Kiinassa voi kokea. Luonto monimuotoisuudessaan tuo onnellisuutta ja vaihtelevuutta elämään ja päivittäisiin rutiineihin.
Näkymä Shanghain hotellihuoneen ikkunasta on kovin erilainen verrattuna tämän blogin kuvaan kotirannastani Muonionjoella, vastapäätä maailman rauhallisin raja. Maailmalla on mukava olla ja kerätä kokemuksia, elämyksiä, seikkailuja ja tarinoita kaukaisista kulttuureista muisteltavaksi myöhemmin. Ilman lähtöä ei olisi paluuta.
Zaijian!
Teksti ja kuvat: Pirjo Kuukasjärvi-Marjakangas