Kun pitkään jatkuneen hämärän ja rospuuttoisen suojakauden jälkeen ilmat muuttuvat ja kuulaat pakkaspäivät palaavat, on se kuin kääntyisi uusi sivu. Tuntuu samalta kun janoisena saa kylmää vettä, tai kun viipyvä meteli lakkaa ja yhtäkkiä on hiljaista. Tekee mieli vain olla ja aistia yksinkertaisia tapahtumia. Se, minkä pilvipeite kaikotessaan paljastaa, yötaivaan, on täynnä nähtävää ja salaisuuksia.
Uskon, että kullekin meistä on terveellistä löytää aika ajoin paikka, joka on vapaa keinovalosta ja siltä osin saasteeton. Toisille sellainen on harvinainen paikka, johon on hakeuduttava. Toisille se on jokapäiväinen ja luonnollinen osa kotiseudun arkieloa, erityisesti talvella. Muonion joulukuussa toteutuu jälkimmäinen. Yhtä kaikki, luonnollinen hämäränhyssy on palanen alkuperäistä, sillä sieltä voi nähdä sellaista, mikä paljastuu valojen hehkun takaa. Sydäntalven pimeä pohjoisessa on hienoa aikaa.
Nyt on sellainen hetki, pimeä, muttei synkkä. Illan viimeiset punahehkuiset kajot ovat sulaneet taivaanrantaan. Seisomme metsässä kaamoksen kynnyksellä ja katsomme ylös. Joku on laittanut seitsentähtisen kauhan kellumaan sille annetulle paikalle. Kevyesti se keinuu vain yhden kulmansa varassa, huolettomana kuin tanssien. Pohjoiset kansat ovat katsoneet tätä näkyä pitkään. Toiset löysivät siitä tähtiauran, toiset vaunut, toiset lihaleikkaajan kirveen, mutta kaikki näkivät sen kiertävän liikkeen ja panivat merkille erityisesti kiertämisen kohteen. Kauha kiertää yhtä yksittäistä tähteä, jota näyttää kiertävän kaikki muukin pohjoisella taivaalla.
Tarkennan katsettani kauhan kahteen laitimmaiseen tähteen, saanko esitellä, Duphe ja Merak. Ilmanselkeys mahdollistaa kunnioitettavan 123 valovuoden näkyvyyden. Kun vedän kuvitteellisen viivan näiden kahden kautta taivaan syvyyksiin, löydän tähden, joka kantaa isoa merkitystä. Se on suunnannäyttäjä, joka luotettavasti kertoo meille pohjoisen. Suunnan, joka itselleni on jo vuosia ollut se kaikkein houkuttelevin ja vetovoimaisin. Tähti ei ole taivaan kirkkain ilmestys, mutta meille ehkä se tärkein, Pohjantähti. Oppaan tehtäviensä lisäksi se tuntuu olevan muutenkin sangen keskeinen osa yötaivasta. Taivaankansi näet vaikuttaisi olevan ikään kuin kupu, joka on kiinni avaruudessa tästä yhdestä pisteestä. Siitä juontuvat tähden vanhat nimet Taivaannapa, Pohjannaula ja Maailmantappi. Jos asiaa tutkii, selviää pian, että tosiasiassa Pohjantähtikin on ryhmä useampia tähtiä, joiden väliset etäisyydet ovat valtavat. Tervetuloa päihdyttäviin mittasuhteisiin.
Vaellusta voi halutessaan jatkaa pysyen samalla viivalla, mutta taittaen aavistuksen oikealle. Vastaan tulee Cassiopeia, taivaan suuri W. Samaan aikaan alkaa likipitäen itätaivaalla päätään kohottaa Orion, jonka vahva oranssihehkuinen oikea hartia, Betelgeuse, on viime aikoina himmennyt omituisesti. Ihmiskunta tutkii, mutta jättiläinen pitää salaisuutensa. Entä näitkö marraskuussa hopeisen kuun liepeillä naapurimme Marsin? Tiesitkö, että aamutaivaalla piipahti Merkurius? Taivaankappaleiden sijoittelusta ja avaruuden rytmeistä ajatus päätyy painovoimaan, ilmakehään, vuodenkiertoon ja muihin ihmeellisiin ilmiöihin, mutta sinne en tällä kertaa rönsyä. Nippu sattumanvaraisuuksia vai silkkaa hienosäädettyä viestiä Rakkaudelta?
Yötaivaalta voi oppia paljon. Se kätkee palkitsevia löytöjä ja yksinkertaista kauneutta. Jos yötaivaan ulapoilla ei viihdy vaeltaen vain katseellaan, ei muuta kun liikkeelle. Saamme joulukuun aikana vähän kerrassaan lisää lumipeitettä ja käsillä on aika, kun pääsee kunnolla kulkemaan metsäsuksilla. Jouluinen hiihtoretki täysikuuyönä on vahva kokemus, paikka, mistä ei kaipaa muualle. Se sinihopea valonkajo, joka hehkuu voimalla, muttei juuri luo edes puille varjoja, hakee vertaistaan. Siitä käsin taivaantiiraus on mainiota kulkuaskaretta, ja yöllinenkin retkeily lahjaa.
Totta, antaa talvitaivaat meille aarteinaan myös revontulet. Tältä istumalta rohkaisenkin, että joku toinen kirjoittaisi niistä.
Hyvää Joulun odotusta joka pirttiin!
Teksti: Mikael Heikkilä
Kuva: Karri Kivinen