Olen juuri istahtanut hyvän ystäväni pirtinpöytään ja maininnut ohimennen seuraavan päivän suunnitelmastani. Olin itsekin osin reaktion kannalla; melko pöljä suunnitelma kyseessä, ja samaan aikaan niin sanomattoman puoleensavetävä ja tehtävissä. Lähtisin liikkeelle varhain heti päivän noustessa. Ystäväni ei lähtisi mukaan.
Tällä perällä on kairoissa kulkemiseen perinteisesti liittynyt jokin erityinen syy, funktio, hyötytarkoitus. Pelkkä kuljeskelu ei ole kaikille ollut riittävä peruste lähteä ulos, ymmärrettävästikin. Metsiin on lähdetty hakemaan marjoja, etsimään sieniä, tekemään talven polttopuut, pyytämään kaloja tai tavoittelemaan monenmoista riistaa, kutakin sesonkinsa mukaan. On voitu lähteä myös rakentamaan, pystyttämään, korjaamaan, tarkastamaan. Nämä kaikki syyt ovat tarpeellisia ja pääosin myös omassa käytössäni, mutta edellisten lisäksi löytyy iso nippu hyviä syitä olla kaikkiruokaisempi. Jo pelkkä samoilu ilman näkyvää ja konkreettista lopputulemaa aikaansaa paljon, ja laadultaan hyvää. Kiireettä kulkeminen on hauskaa, lisäksi se on hieno väylä saada tuoreita ideoita tai ratkaista mielen päällä viipyvää ongelmaa. Ja juuri saapunut ensilumi vain raikastaa kokemusta.
Muonio on mainio asuinseutu useammastakin näkökulmasta ja niistä eräs keskeisin on minusta hyvin alkuperäinen – kävely. Kävelymahdollisuudet täällä on sanalla sanoen ruhtinaalliset. On rouheaa tunturipaljakkaa, aihkipetäjiköissä mutkittelevia merkittyjä reittejä ja esteettömiä lähikohteita. On monia piskuisia poluntapaisia, pitkänhuiskeita mönkijäuria, ja täysin reititöntä metsien, jänkkien ja puuttoman vaihtelua niin runsaasti, että kulkijan mieltä kutkuttaa. Tämän päälle meillä on vapaus harhailla myös reittien ulkopuolella sangen laajalti, jokamiehenoikeudet ja esimerkiksi kansallispuiston vyöhykejaon reunaehdot mielessä pitäen. Mikä rikkaus, eikä itsestäänselvyys ollenkaan.
Kävelyn hyvinvointivaikutukset eivät juuri puolustelijoita kaipaa, vaan toiminta myötätodistaa itsestään. Halukas etsivä löytää kiintoisia puoltoja kuitenkin helposti. Oskari Saaren kirja ”Aki Hintsa – Voittamisen anatomia” kertoo, kuinka menestynyt urheilulääkäri Aki Hintsa pyrki auttamaan huippu-urheilijoita parempaan onnistumiseen työkalunaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli. Hintsa tuo ajattelussaan esille, että todetusti paras ja tehokkain tapa aikuisväelle pitää huolta esimerkiksi lihaskunnostaan tai omasta jaksamisesta arjen toimissa myös tulevaisuudessa, on yksinkertaisesti – kävely.
Oli toinenkin lääkäri, vanhemman liiton mies ja melko tunnettu, nimeltään Hippocrates. Elellessään aikoinaan antiikin Kreikassa hänen kerrotaan todenneen seuraavaa:
”Jos olet huonolla tuulella, lähde kävelylle. Jos olet vieläkin huonolla tuulella, lähde toiselle kävelylle.”
Kokemukseni mukaan tämä on aivan erityisen totta täällä, Muoniossa.
Olen saapunut luonnon helmaan ja sisälle yhteen sen vanhoista metsistä. Tulen metsästä ylös tunturin laelle, jatkan paljakasta alas vanhaan kuusimetsään. Sen läpi laskeudun pienelle kiemurtelevalle erämaajoelle. Ihmettelen sen reittiä ja pohdin sen hidasta merelle tähtäävää kulkua. Joen takana kasvaa vahva mäntysali, laaja kangasmaasto. Tasaiselta kentältä äkkään suopainanteita ja sammaleisia harjuntynkiä. Niiden takana päädyn kivikkoon. Muutaman puustoisen kummun ylitettyäni putkahdan etsimälleni pienelle ja tummanpuhuvalle järvelle, missä aion pitää taukoa. Asetun rantatörmälle ja availen reppuani. Ja siinä se taas on, hyvä tuuli.
Teksti: Mikael Heikkilä
Kuva: Oscar Manguy